Chiropractie

Zorg bij bewegingsbeperking

Chiropractie bij huisdieren

Sinds enige tijd is het bij de Dierenzorggroep mogelijk om patiënten te ontvangen voor chiropractie, ook wel manuele therapie genoemd. Deze vorm van behandeling is in Nederland nog vrij onbekend en er zijn nog weinig dierenartsen in Nederland die deze behandelmethode beheersen en toepassen.U kunt met en zonder verwijzing bij onze dierenarts Veronique Dekker terecht. Lees hieronder meer over de behandelmethode. 

Bewegingsbeperkingen behandelen

Chiropractie richt zich op de behandeling van bewegingsbeperkingen in gewrichten, voornamelijk van de wervelkolom. Bewegingsbeperkingen kunnen een beknelling van zenuwen veroorzaken. Hierdoor ontvangen weefsels en organen niet meer de juiste prikkels of informatie via deze zenuwen. Tijdens chiropractie worden op specifieke plekken in specifieke richtingen voorzichtige duwtjes met een grote snelheid gemaakt (ook wel adjustments genoemd), waardoor de aanwezige verkrampingen in de spieren worden opgeheven en de beweeglijkheid van de gewrichten wordt hersteld. Door chiropractie is het dus mogelijk om gewrichten weer onbeperkt te laten bewegen, waardoor de zenuwprikkeling weer op een juiste manier plaats kan vinden en het lichaam weer optimaal kan functioneren. Deze behandeling is weinig belastend voor het dier en wordt door de meeste dieren zelfs als prettig ervaren.

Chiropractie is een vorm van manuele therapie en is een diervriendelijke manier van behandelen voor diverse nek- en rugproblemen en de meeste kreupelheden, zonder dat in eerste instantie medicijnen, röntgenfoto’s of chirurgische ingrepen nodig zijn. Voor acute problemen is één behandeling meestal voldoende, voor chronische klachten is het soms nodig om meerdere behandelingen uit te voeren.

Diagnose

De hierboven beschreven bewegingsbeperkingen zijn helaas vaak niet zichtbaar op röntgenfoto’s of scans, waardoor ze vaak onopgemerkt blijven. Daarnaast wordt bij het lichamelijk onderzoek van een dier vaak vooral gekeken naar de beweeglijkheid van de rug of nek als geheel. Een chiropractor is echter specifiek getraind om zeer subtiele bewegingsbeperkingen op te sporen en te behandelen. Vandaar dat niet elke dierenarts de kennis en kunde heeft om chiropractie toe te passen.

problemen die met chiropractie behandeld kunnen worden

Er zijn verschillende problemen waarbij chiropractie een oplossing kan bieden. Bij honden zijn dit onder andere kreupelheden waarvoor bij het standaard lichamelijk onderzoek geen oorzaak voor te vinden is en bij pijnuitingen zonder aanwijsbare oorzaak bij specifieke bewegingen. Ook klachten die veel voorkomen bij dieren met een rugprobleem of hernia, zoals pijn en dubbeltreden (het niet op kunnen tillen van of slepen met een poot als deze met de bovenzijde de grond raakt), komen in aanmerking voor een chiropractische behandeling. Andere tekenen van pijn zijn bijvoorbeeld het niet meer volop kunnen uitschudden (pijn in rug of nek) of het likken aan een poot zonder duidelijke oorzaak (tinteling of pijn door een beknelde zenuw). Tevens kan chiropractie verlichting geven bij dieren met artrose. Patiënten met artrotische gewrichten zullen proberen deze gewrichten te ontlasten. Hierdoor treedt vaak secundair een verkeerde belasting van de rug op. Chiropractie zorgt bij deze patiënten niet voor een genezing van het primaire probleem (artrose), maar het verbeterd bij regelmatige behandeling de beweeglijkheid van de patiënt, waardoor de aandoening minder snel verslechterd en de kwaliteit van leven verbeterd. Het voorgaande geldt ook voor dieren die om andere redenen kreupel lopen en hiermee hun rug overbelast hebben. Desondanks zijn de aanwezigheid van een kreupelheid of pijn niet de enige problemen die in aanmerking komen voor een behandeling met chiropractie. Een andere veel voorkomende aanwijzing voor bewegingsbeperkingen is een hond die plotseling of geleidelijk slomer wordt of minder graag wil lopen (‘oud worden’), terwijl u dat voor zijn of haar leeftijd of conditie nog niet verwacht.

Katten

Ook katten kunnen behandeld worden met chiropractie. Aanwijzingen voor bewegingsbeperkingen bij katten zijn onder andere het minder soepel bewegen, minder hoog of ver springen, meer slapen, minder spelen of jagen, zich minder vriendelijk gedragen of zichzelf minder wassen.

behandeling

Tijdens een chiropractisch consult worden vragen aan de eigenaar gesteld over het algemeen functioneren van het huisdier, evenals specifieke vragen over het bewegingsapparaat. Daarna wordt het huisdier algemeen onderzocht, waarna zowel orthopedisch (oa onderzoek van de nek, rug en poten) en neurologisch onderzoek (oa testen van zenuwbanen en reflexen) gedaan wordt. De geconstateerde bewegingsbeperkingen worden gaandeweg het onderzoek of na afloop van het onderzoek behandeld. Na afloop van de chiropractische verrichtingen ontvangt de eigenaar adviezen voor de eventuele behandeling thuis en advies voor eventuele vervolgbehandelingen. Indien een patiënt is doorgestuurd voor chiropractie, zal altijd een verslag naar de verwijzend dierenarts gestuurd worden.

preventie

Het ontwikkelen van bewegingsbeperkingen is vaak een vicieuze cirkel. Veel dieren kunnen blessures oplopen, zonder hiervan blijk te geven, waardoor spieren in de nek of rug verkrampt kunnen raken. De bewegingsbeperking die zodoende ontstaat, vermindert de beweeglijkheid van de rug, waardoor het oplopen van nieuwe blessures bespoedigd wordt. Indien deze problemen gedurende langere tijd niet opgemerkt en behandeld worden, kunnen ze leiden tot overbelasting van andere delen van de rug, waardoor artrose en vergroeiingen kunnen ontstaan. Dit heeft vaak milde tot zelfs ernstige pijnklachten tot gevolg, wat weer kan leiden tot kreupelheden en overbelasting van andere lichaamsdelen. Als bewegingsbeperkingen in het beginstadium opgemerkt en behandeld worden, wordt deze spiraal doorbroken en kunnen dieren op ook oudere leeftijd genieten van een soepele beweging van nek en rug.

Terug naar Over ons